lördag 26 juli 2014

Håll din bostad i bra skick

Det är du som har ansvar för skötseln av din bostad. Här finner du flera tips om hur du håller ditt hem i bra skick.

Ett rent hem ger även ett härligare intryck för dig och dina besökare.


GOLV


Genom att sopa och dammsuga ofta minskar du risken för repor och märken i ditt golv. Fäst möbeltassar på alla ben till dina möbler. När du ska möblera om tyngre möblemang, placera en matta under och skjut den framåt alternativt se till att 2 starka personer lyfter möbeln helt.


BÄNKSKIVOR


Använd absolut inte bänkskivan som skärbräda. Undvik också att ställa heta kastruller, grytor och pannor på din bänkskiva.

Lyckas man ändå råka ställa en het kastrull på bänkskivan så det blir ”vita ringar” som man ofta kan se så går det att slipa samt lacka om bänkskivan utan att behöva investera en förmögenhet.


SPIS


Spara energi genom att använda kastruller och pannor med tjock botten, i samma storlek som spisplattan. Passa alltid på att få användning av eftervärmen från ugn och plattor. Ställ aldrig en kastrull med kallt innehåll på en varm spisplatta – det kan leda till att den spricker och du blir skyldig att betala skadan. Rengör spis och ugn ofta.

Det finns massor med rengöringsmedel för spisar och plattor som är effektiva mot smuts samt vänligt mot dig som använder medlet.


SPISFLÄKT


Rengör fläkten regelbundet då det här fastnar fett från matlagningen. Gör du inte rent den finns risk att det börjar brinna eller så kan fläkten gå sönder.Hur du rengör din fläkt är lite olika beroende på vilken spisfläkt du har. Googla lite så kan du hitta en hel del information om hur du rengör din spisfläkt.


KYL & FRYS


Håll alltid en temperatur i kylskåpet mellan 4-8 grader och i frysen minus 18-20. Har du en äldre frys som ej är självavfrostande, bör den frostas av regelbundet.

Genom att frosta av så drar den mindre el samt håller den längre.


BALKONG


Håll det rent på balkongen. En nedskräpad balkong ökar risken för brand och lockar till sig fåglar. Se även till att du inte har massa småsaker som kan ramla ner till grannar om du bor högre upp. Det är aldrig trevligt att få grannens saker ner på balkongen vilket även kan skapa osämja mellan grannar.



Håll din bostad i bra skick

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar